morotssoppa
Höst,  Middagar,  Säsong,  Soppor,  Vegetarisk

Morotssoppa – en smakrik höstmiddag

Morotssoppa var ett recept som tillkom när jag insåg att jag hade en massa morötter kvar i den undre lådan i kylskåpet. Det kanske är någon annan som känner igen sig i det?

Nu håller förvisso morötter ganska länge i kylen men ändå. Den är enkel och verkligen god.

Mångsidig morot

Morötter är verkligen en grönsak som jag använder i mycket. Som bas i en tomatsås, men också i en tomatsoppa. Eller varför inte prova en galet god morotshummus?

Förvara morötter

Väldigt ofta har jag också morotspuré i frysen. Jag rostar ett gäng morötter i ugnen och gör puré av dem. Jag lägger sedan purén i fryspåsar, plattar till och tar ut vid behov.

Man kan koka morötterna också om man vill det, men jag gillar den djupa smaken man får när de blir rosade i ugnen.

Ett annat tips om du har morötter över är att riva dem och frysa ner dem. Man kan använda dem i råkostsallad exempelvis. Men det är även toppen att använda i grytor eller som bas i fisksoppor.

Så släng inte morötterna utan hitta något sätt att använda dem på.

Rosta morotssoppa

Även så med denna morotssoppa. Jag tycker att rosta morötter med vitlök ger en helt annan smakdimension än när morötter kokas. Vill man, kan man byta ut kokosmjölk mot grädde, använd då ca 5 dl grädde. Det blir lika gott, men en lite annorlunda smakprofil. Vill du ha mer riv i soppan hacka ner lite lite grön chili i den. Akta dig för kärnorna bara.

Hoppas att det smakar!

morotssoppa
Skriv ut

Världens enklaste morotssoppa 4 pers

Helt ärligt, vem har inte haft en påse morötter kvar i kylen och undrat vad man ska göra med dem? Detta recept tillkom på detta sättet. Både klimatsmart, matsmart och hälsosmart med en liten zing av ingefära. Soppan är både snabb och väldigt god. Att rosta grönsakerna till en soppa ger en mycket djupare smak. Dessutom går den fint att frysa.
Av: Caroline Vass

Utrustning

  • 1 mixer eller stavmixer

Vad du behöver:

  • 4 större morötter
  • 1 klyfta vitlök
  • 1 schalottenlök
  • 3 msk olivolja
  • 1 burk kokosmjölk
  • 1 tsk torkad timjan
  • 1,5 tsk salt
  • 1 tsk malen vitpeppar
  • 0,5 msk riven ingefära eller 1 msk malen ingefära

Så här gör du:

  • Ställ ugnen på 200C/varmluft
  • Skala morötterna, vitlöken, och schalotten löken. Skiva grovt.
  • Blanda grönsakerna med olivolja och lägg dem i en ugnsfastform.
  • Rosta i ca 30 min eller tills de är helt mjuka.
  • Häll över allting i en mixer och i med en burk kokosmjölk, blanda väl.
  • Över med allting i en gryta och krydda med timjan, salt, vitpeppar och ingefära.
  • Låt koka koka upp och låt sedan småputtra i ca 15 min.
Dela gärna om du <3

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Recipe Rating




Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.