saffransbullar med mandelmassa
Bröd,  Efterrätt,  Jul,  mjuka kakor & bullar,  Säsong,  Vinter

Saffransbullar med mandelmassa – bakade i en form

På söndag är det första advent och vad passar bättre än vackra och goda saffransbullar med mandelmassa? Fyllda med smör och vanilj dessutom! Det är inte helt fel, eller vad säger ni?

Jag har sett på min Instagram att mitt flöde fullkomligt exploderar av alla som längtar efter julen och vill bona i sig år. Det tror jag att vi alla behöver. Någonting som vi dels styr över själv, men också någonting att se fram emot.

Saffran hör ju väldigt mycket julen till, i alla fall hos oss. Jag tänker varje jul att jag borde äta mer rätter med saffran under året, men förutom fisksoppan med saffran blir det all in under december.

Två x saffransbullar med mandelmassa

Men nu till saffransbullar fyllda med mandelmassa och kärlek. Hörni jag gjorde två sorters bullar av en batch. Bara det är värt en massa! Den ena var inspirerad av sticky buns, bullar som man lägger i en form och låter jäsa samman.

Av andra delen degen gjorde jag snurror. Jag är så glad att jag lyckades med detta för att i ärlighetens namn blir mina snurror inte alltid lika snygga. Men det är väl ändå smaken som räknas? Men denna gången blev det även snyggt om jag får säga det själv.

Olika typer av fyllning

Jag hade mandelmassa med smör och vaniljsocker i både saffrans knutarna och i bullarna. Men det finns en massa olika fyllningar som är goda med saffran. Exempelvis vit choklad och mandelmassa. Att riva i lite apelsin zest är smarrigt, ger bullarna en extra fräschör!

Mina barn vägrar dock att äta det, så det blev ingen med det. Denna gången i alla fall. Men nästa batch blir bara för mig.

saffransbullar med mandelmassa

Saffransbullar med mandelmassa

Saftiga, mjuka och goda saffransbullar fyllda med mandelmassa.
Förberedelser: 20 minuter
Tillagningstid: 20 minuter
Jäsning: 1 timme 30 minuter
Total tid: 2 timmar 10 minuter
Måltid: efterrätt, fika
Kök: Skandinavisk
Keyword: advent, bullar, jul, saffran
Portioner: 24 bullar
Författare: Caroline Vass

Ingredienser

  • 50 gr jäst
  • 5 dl mjölk
  • 1 gr saffran
  • 1 dl strösocker
  • 11-12 dl vetemjöl
  • 0.5 tsk salt

Fyllning

  • 150 gr mandelmassa
  • 120 gr rumsvarmt smör
  • 2 tsk vaniljsocker

Till gräddning

  • 1 ägg uppvispat
  • 2-3 msk mandelspån
  • 2-3 msk pärlsocker

Instruktioner

  • Värm mjölk och saffran till 37°. Smula sönder jästen i en bunke och rör ut i lite av degvätskan. Tillsätt resten av degvätskan, socker, saffran och salt. Tillsätt mjölet och klickar av smöret lite i taget under omrörning.
  • Arbeta degen blank och följsam, ca 10 min. Det ska vara lite kladdig, men inte kletig. Täck med ren kökshandduk och låt jäsa till dubbel storlek, ca 1 timme.
  • Sätt ugnen på 200°. Blanda mandelmassan med smör och vaniljsocker. Stjälp upp degen på bänken och dela i två lika delar. Kavla ut tunt, en del i taget, på mjölat bakbord till en rektangel, degen får inte fastna i bänkskivan.
  • Bred ut hälften av smörkrämen på degen och rulla ihop från långsidan. Skär rullen i ca 12 bitar och lägg ner bullarna med lite mellanrum i en smord form 20×15 cm. Låt jäsa ytterligare 20–30 min (gärna nära ugnen eller där det är varmt).
  • Gör likadant med den andra degen och resten av smörkrämen. Pensla med lättvispat ägg och strö över mandelspån och pärlsocker. Grädda mitt i ugnen ca 20 min. Låt svalna.
Tried this recipe?Let us know how it was!
saffransbullar med mandelmassa
saffranasbullar med mandelmassa
saffransbullar med mandelmassa
saffransbullar med mandelmassa

Your link text

Dela gärna om du <3

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Recipe Rating




Kommentarsmoderering är aktiverad. Dina kommentarer kan ta ett tag innan de visas.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.