kanelbullar med äpple
Bröd,  Efterrätt,  Höst,  mjuka kakor & bullar,  Säsong

Kanelbullar med äpple och kanel – perfekt saftiga

Kanelbullar med äpple, smakerna stirrade på mig vid köksbänken. Det var så uppenbart att jag skulle baka just det. Varför? Det är kanelbulle säsong och äpple säsong, smaker som passar utmärkt ihop. Åh andra sidan när är det inte kanelbulle säsong?

Mellanmål i frysen

Det är ju perfekt att ha i frysen så att man bara kan ta ut dem när det passar en. Jag brukar frysa ner kanelbullarna när de svalnat och de som inte äta upp. Så har man goda färska bullar. Jag vet inte hur det är med er. Men det brukar vara mycket utflykter kring hösten och barnen får ha med sig fika. perfekt då att ha bara kunna ta en kanelbulle eller två.

Jag gör ofta en dubbelsats och fyller dem med olika sorts smaker. Äpple och kanel, medelmassa och äpple, vanilj eller varför inte choklad?

Kanelbullar med äpple

Vetedegar tenderar ju som bekant bli lite torr dagen efter, men med rivna äpplen höll bullarna sig saftiga även då. Äppelsmaken är väldigt subtil i dessa kanelbullar med äpple och tar inte över på något sätt. Utan tvärtom smör, kanel och kardemumma bildar en fin smakharmoni tillsammans med äpple.

Kompisar som passar ihop

Äpplen har många smakkompisar;
Citrus, skaldjur, vin, oliver, olivolja, mejeri, konjak, nötter. Visste du att man kan byta ut mot äpplen mot päron eftersom de kommer från samma smakfamilj.

Mer kanelbullar och äpple

Vill du ha fler tips inför den kommande kanelbulledagen? Då ska du kika in på Instagram där jag kommer att lägga upp tips under dagen.

För fler recept på kanelbullar, kika då in här.

äppelbullar med kanel

Kanelbullar med äpple

saftiga bullar fyllda med smör, rivna äpplen och kanel. De smakar lika gott dagen efter med! Om du har några kvar
Förberedelser: 10 minuter
Tillagningstid: 8 minuter
Jäsning: 1 timme 40 minuter
Måltid: Dessert, efterrätt, fika
Kök: Skandinavisk
Keyword: apples, kanel, kanelbullens dag
Portioner: 22 bullar
Författare: Caroline Vass

Ingredienser

  • 2 tsk malen kardemumma
  • 3 dl mjölk
  • 50 gr jäst
  • 1 st ägg
  • 0,5 tsk salt
  • 1,5 dl socker
  • 12 dl vetemjöl
  • 150 gr smör

Fyllning

  • 200 gr smör
  • 2-3 st rivna äpplen
  • 2 tsk kanel
  • 2 msk socker
  • 1,5 tsk malen kardemumma
  • 1 knivsudd salt

Instruktioner

  • Börja med att värma mjölken till ca 37 grader (kroppstemp.) tillsammans med kardemumma.
  • Smula jästen och lös upp med den uppvärmda mjölken, tillsätt socker och blanda.
  • Vispa i ägg, salt och lite mjöl i taget. När du har blandat i ca hälften av mjölet, klicka i smöret samtidigt som du knådar degen.
  • Blanda sedan i andra hälften av mjölet. Täck med en ren kökshandduk och låt jäsa i en timme.
  • Sätt ugnen på 200 C/varmluft.
  • Gör under tiden fyllningen. Riv äpple och krama ur saften.
  • Blanda med mjukt smör, kanel, kardemumma och salt.
  • Kavla ut degen till en rektangel. Bre fyllningen över hela.
  • Rulla ihop till en rulle på långsidan och skär dem i 3-4 cm bitar. Lägg i formar och jäs under en handduk i ca 40 min.
  • Baka i mitten av ugnen i ca 8 min.
Tried this recipe?Let us know how it was!

Dela gärna om du <3

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Recipe Rating




Kommentarsmoderering är aktiverad. Dina kommentarer kan ta ett tag innan de visas.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.