kanelbullar
Middag

Kanelbullar inför kanelbullens dag – bästa receptet

På fredag är de kanelbullens dag så vad kan vara mer perfekt än det bästa receptet på kanelbullar? Inget, eller hur?

Hemligheten

Vad är då hemligheten bakom riktigt goda kanelbullar? Svaret kommer inte att förvåna dig. Men här kommer det ändå… Hemligheten bakom de perfekta kanelbullarna är förutom kärlek då, smör. Ja, jag sa ju att du skulle gissa dig till det.

Ett bra tips är att alltid använda rumstempererade ingredienser, det blir bättre deg då. Samt att tillsätta smöret i självaste degen. Ta det lugnt och stressa inte degen. Så får du perfekta kanelbullar.

Kanelbullar

Smöriga och härliga kanelbullar.
Course bullar, fika, Söta bullar, söta degar
Cuisine Svensk
Keyword bullar, efterrätt, fika, kanel, kanelbullens dag, söt deg
Prep Time 10 minutes
Cook Time 8 minutes
Jäsningstid 1 hour 20 minutes
Servings 20 bullar
Calories 400kcal

Ingredients

Deg

  • 50 gr färsk jäst
  • 2,5 dl mjölk kan bytas ut mot plantbaserad variant
  • 9,5 dl vetemjöl
  • 0,5 tsk salt
  • 1 tsk malen kardemumma
  • 1 tsk malen kanel
  • 1,5 dl brunt socker
  • 2 ägg en till pensling
  • 120 gr rumsvarmt smör

Kanelfyllning

  • 160 gr mjukt smör
  • 1,5 dl socker
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 30 gr malen kanel

Glasyr

  • 1 dl florsocker
  • 3-4 msk vatten

Instructions

  • Värm mjölken till 37 grader tillsammans med sockret.
  • Smula ner jästen i en buke och häll mjölken över och blanda tills jästen har lösts upp.
  • Blanda i salt, kardemumma, kanel och mjöl 1 dl i taget.
  • Blanda i ägg och smör. Använd degkroken på din köksassistent och blanda sakta tills smöret har lösts upp. Degen ska bli glansig och fin.
  • Lägg en ren kökshandduk över bunken och låt den stå på en varm plats. Framförallt där det inte är dragigt. Låt den jäsa i 30-40 min.

Mixa kanelfyllningen så länge, genom att mixa smör, kanel, vanilj och socker.

  • Dela degen i två och kavla ut i stora rektanglar ca 0,5 cm tjock deg. Bre ut fyllningen på respektive rektangel. Rulla ihop på långsidan.
  • Skär rullarna i 3-4 cm tjocka bullar. Låt dem jäsa under en kökshandduk i 30 min. Sätt ugnen på 220 grader varmluftsugn.
  • Vispa upp ett ägg och pensla bullarna och baka dem på en plåt i mitten av ugnen i ca 8-10 min.

Vispa ihop glasyr och ringla över bullarna.

    Notes

    Ha koll på bullarna, eftersom alla ugnar fungerar olika. Ta ut bullarna när ge är gyllene. Låt de svalna på ett galler.
    kanelbullar

    Om du tycker om kanelbullar kanske du också tycker om kardemumma knutar?

    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *

    Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.

    This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.