Äppelkaka med mandel
Efterrätt,  Höst,  mjuka kakor & bullar,  Säsong

Äppelkaka, den godaste du har smakat!

Detta är verkligen världens godaste äppelkaka. Den är saftig, lite knäckig och försvinnande god. Allt som man vill ha i en äppelkaka på en och samma gång.

Vill du inte ha äpplen i av någon anledning, så funkar den fint utan också. Men goda smörstekta äpplen höjder denna kakan. 

Låt den svalna ordentligt innan du serverar den. Detta för att den är mjuk i sig själv och riskerar att fall isär annars. 

Äppelsäsong

Vi har en del äppelträd i vår trädgård och de passar jätte fint i denna kaka. De är fasta och inte så himla söta, vilket passar perfekt. Så välj en sort med lite fastare fruktkött.

Den går att göra glutenfri om vill det, ersätt då mjölet med mandelmjöl plus 0,5 dl rismjöl.

Jag kommer att lägga ut fler äpple recept eftersom denna säsong är så god! Under tiden hittar ni ett himmelskt recept på äpplekaka med vitchoklad här.

Det hinner ibland komma ut fler recept på Instagram, så om ni kikar in där, kan ni hitta lite mer inspiration.

Snabb äppelkaka

Det bästa med denna kaka, förutom att den är smarrig som tusan då är att den går så snabbt att svänga ihop. Så när man blir sugen på en efterrätt behöver man inte vänta länge på att få njuta av en kaka.

Eller om man får besök lite sådär spontant och inte har förberett någonting innan är detta en superb kaka att bjuda på.

Äppelkaka med mandel
Skriv ut

Saftig äppelkaka med mandel

Underbart saftig och smakrik äppelkaka med mandel
Preppa 10 minutes
Tid att laga 20 minutes
För hur många 6 port
Av: Caroline Vass

Utrustning

  • 1 springform 20 cm eller 1 brödform2 lit
  • 1 ark bakplåtspapper

Vad du behöver:

  • 75 gr mjukt smör
  • 1 ägg
  • 1 dl mjöl
  • 1 dl créme fraiche
  • 1,5 tsk bakpulver
  • 1 tsk vaniljpulver
  • 1 dl strösocker
  • 1 dl muskovadosocker

Fyllning:

  • 2 äpplen
  • 1 msk smör
  • 3 msk farinsocker
  • 1 tsk salt
  • 1 kryddmått malen kardemumma

Så här gör du:

  • Ta ut alla ingredienser minst 30 min innan du börjar att baka. Detta för att det ger bäst resultat om allt är rumstempererat.
  • Börja med att värma ugnen till 180C/varmluft.
  • Tvätta äpplena och tärna äpplena grovt.
  • Hetta upp en stekpanna på medelhög värme och fräs äpplena i smör, farinsocker, salt och kardemumma. Ca 5 min. Lägg åt sidan.
  • Mixa mjöl och bakpulver i en skål och ställ åt sidan.
  • Vispa smör, strösocker, muskovadosocker och vaniljpulver pösigt och mjukt.
  • Tillsätt créme fraiche och vispa, tillsätt mjölmixen och ägget.
  • Klä en bakform med bakplåtspapper och fyll med smeten. Tillsätt sedan äpplena. (Du kan ta med lite vätska som finna i pannan, men inte för mycket för att då blir kakan ev för lös.) Peta ner äpplena lite i smeten.
  • Baka i mitten av ugnen i ca 18-20 min. Kakan ska vara lite lös i mitten när du tar ut den. Låt den svalna innan du serverar den med exemelvis vispad grädde, eller vaniljglass.
  • Servera med lätt vispad grädde eller vaniljglass
äppelkaka
äppelkaka
Dela gärna om du <3

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Recipe Rating




Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Är du hungrig?Få säsongen till din inbox

Få noga utvalda recept som följer säsongen och få tips på hur du bäst bevarar det goda som är i säsong.