mjuk rababerkaka
Efterrätter,  Mjuka kakor

Mjuk rabarberkaka för fira rabarbern

Vem gillar inte rabarber? Mjuk rabarberkaka är min favorit. Men det verkar som att alla har ett speciellt recept i sina gömmor. Jag ska prova dem alla! Det finns nämligen ingenting som talar om att våren har kommit som när rabarbern är redo att skördas.

Välkomna den nya säsongen med mjuk rabarberkaka

Basen i denna mjuka rabarberkaka är nästa densamma som i min nostalgiskt goda körsbärskaka. Jag har en liten pojke här hemma som bestämt påstår att han inte tycker om rabarber. Men denna rabarberkaka slinker minsann ner. Gärna med vaniljglas. Men det går jätte fint att äta precis så som den är.

Det finns ingenting som talar om att våren har kommit som när rabarbern är redo att skördas.

Smakkombination med rosépeppar

Rosépeppar ger en väldigt fin smakkomination. Smakerna gifter sig väldigt fint med varandra. Det syrliga i rabarbern passar så fint tillsammans med den milda och fruktiga peppriga rosépepparn. Vill man inte vara fullt så äventyrlig så kan man skippa det. Den mjuka rababerkakan blir god ändå.

Tips och tricks

  • Det finns några tips för att lyckas med denna mjuka rabarberkaka och för andra mjuka kakor såklart.
  • Se till att alla ingredienser håller samma temperatur, gärna rumstemperatur.
  • Vispa ägg och socker långsamt tills det blir tjockt och pösigt.
  • Vik in mjölblandningen i äggsmeten, så undviker du att kakan blir stel och hård.
  • Ju bättre ingredienser du använder desto bättre resultat får du.
Rabarberkaka
Mjuk rabarberkaka
Rabarberkaka

Mjuk rabarberkaka

Mjuk rabarberkaka som smakar som den ljuvaste vår. Rosépeppar gifter sig väldigt väl med den syrliga rabarbern.
Course Dessert, efterrätt
Keyword efterrätt, mjuk kaka, rabarber
Prep Time 10 minutes
Cook Time 50 minutes
Total Time 1 hour
Author carolinevass

Ingredients

  • 100 gr smör rumstempererat
  • 125 gr rörsocker
  • 180 gr vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 0,5 tsk salt
  • 2 tsk vaniljpulver
  • 1 tsk malen kardemumma
  • 1 tsk rosé peppar
  • 1 egg
  • 110 ml mandelmjölk
  • 350 gr rabarber
  • 15 gr florsocker till garnering

Instructions

  • Sätt ugnen på 175 C/varmluft. Klä en springform (20 cm) med bakplåtspapper. 
  • Rensa och skär rabarberstängerna i lika långa och smala delar. (Ca 10 cm långa och 2-3 cm smala.) 
  • Blanda alla torra ingridienser en bunke och ställ åt sidan.
  • Vispa ägg och socker tills det är vitt och krämigt. Tillsätt mandelmjölken. 
  • Blanda försiktigt ned mjölblandningen med en slickepott. Blanda inte för mycket för då kan kakan bli seg. Häll över i springformen.
  • Lägg rabarberstängerna på kakan och strö rörsocker över. 
  • Baka i mitten av ugnen i 10 minuter. Sänk sedan värmen toll 150 C och baka i ytterligare 40 minuter. Låt kakan svalna och strö florsocker över. 

Som vanligt älskar jag att höra ifrån er! Tagga mig på Instagram om ni gör kakan. Eller kommentera här nedan!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.