knaperstekt kyckling
Middagar,  Säsong,  Vår

Knaperstekt kyckling med potatis och halloumi

Knaperstekt kyckling är en vardagsrätt som ofta är i vår veckomeny. Efter att ha provat denna en gång så förstår du varför. Dels är knaperstekt kyckling otroligt lätt att laga, att variera, tar hand om sig själv i ugnen och så vansinnigt god.

Vardagsmat

Jag älskar att laga mat och står gärna i köket. Men vardagsmat är ganska stressigt för mig också. Därför tar jag gärna genvägar utan att för den sakens skull kompromissa varken kvalitet eller smak.

Nummer ett är bra råvaror, punkt. Detta är det som påverkar din mat absolut mest och är det som du kan inte ska kompromissa bort. Nummer två är att hitta på recept som sköter sig själv i ugnen eller i grytan. Nummer tre är att göra mat som går att göra fler rätter ifrån.

Exempelvis knaperstekt kyckling, det blir en plåtmiddag. Men gör jag lite mer så blir kycklingen fantastisk god som en ljummen sallad dagen efter. Lite så, då vinner man tid och förhoppningsvis mer njutningsfulla middagsstunder.

Äta lokalt

Som ni kanske har sett på mitt Instagram, så har jag ett samarbete med Mylla. Genom att köpa mat därifrån får du inte bara fantastisk kvalitet, men du är med och påverkar hela kedjan av hur vi odlar och äter. Hållbarhet helt enkelt. Vilket denna kris tydligt visa att vi måste tänka mer lokalt. Men framförallt tänka i fler led, hur vi faktiskt kan påverka.

Knaperstekt kyckling

Det finns ett par tips för att få till den där perfekta ytan på kycklingen, samtidigt som den förblir saftig på insidan. Den finns väl inget värre än torr kyckling i sammanhanget?

Om du hinner så ta ut kycklingen och allt som ska in i ugnen en stund innan så att det är rumstempererat när det åker in i ugnen. Av samma anledning som man egentligen inte ska steka kallt kött i en varm panna. Det blir ojämnt tillagat och ganska så ofta blir det torrt.

För att det ska bli knaperstekt så måste skinnet sitta kvar på kycklingen. Avsluta med flingsalt på toppen för att få till det saltigt krispiga. Börja med hög värme, för att sedan sänka den så att den blir vällagad. Varmluftsugn är att föredra eftersom det blir jämnare resultat då. Har du inte skinn på kycklingen så ha lägre temperatur från början.

knaperstekt kyckling

Knaperstekt kyckling med halloumi och tomater

Förberedelser: 5 minuter
Tillagningstid: 30 minuter
Måltid: lunch, Middag
Kök: Skandinavisk, Svensk
Keyword: halloumi, kyckling, lokal mat
Portioner: 4 pers
Författare: Caroline Vass

Ingredienser

Kyckling

  • 600 gr kycklingfilé man kan använda annan del också.
  • 4 msk olivolja
  • 1 msk honung
  • 1 msk soja
  • 1 tsk oregano torkad
  • 1 tsk chilliflingor
  • 1 msk malen svartpeppar
  • 3 tsk flingsalt

Tillbehör

  • 100 gr halloumi
  • 6-7 st små tomater cocktail, kvist vad du än föredrar.
  • 400 gr potatis helst mjölig
  • 4 msk olivolja
  • 1 kvist timjan
  • 3-4 klyftor vitlök
  • 1-2 tsk flingsalt

Instruktioner

Kyckling

  • Ställ ugnen på 225°C.
  • Blanda samman olivolja, honung, soja, oregano, chilliflingor och svartpeppar i en bunke.
  • Lägg kycklingen i bunken och massera in kycklingen. Låt stå i alla fall tills ugnen är varm.
  • Ställ in i mitten av ugnen i ca 10 min, tills ytan blir krispig och gyllenbrun. Sänk sedan värmen till 200°C och låt den sedan stekas i ugnen i ytterligare 20 min.

Tillbehör

  • Tvätta potatis och tomater. Skär potatis i klyftor och halloumi i skivor. Blanda samman potatis, halloumi, tomater, olivolja, timjan, vitlöksklyftor och flingsalt och lägg på samma plåt eller form när du sänker värmen till kycklingen.
  • Servera med huvudsallad.

Anteckning

Om man hinner så ta gärna ut kycklingen ca 30 min innan du börjar, så att den är rumstempererad. Men om du inte hinner är det inte hela världen. Är den rumstempererad när du ställer in kycklingen i ugnen tenderar den att stekas mer jämnt och behålla saftighet. 
Tried this recipe?Let us know how it was!
huvudsallad

Servera med huvudsallad dränkt i en ättika och sockerlag. Jag älskar hjärtat!

Dela gärna om du <3

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Recipe Rating




Kommentarsmoderering är aktiverad. Dina kommentarer kan ta ett tag innan de visas.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.