Säsong,  Sommar,  Uncategorized

Lax med sommarsmaker

Har ni haft en bra midsommar? Det hade vi! God mat, goda vänner, det behövs väl ingenting mer?

Idag tänkte jag dela med mig av ett av mina bästa fiskrecept. God lax med en massa bra fetter! För att få det mesta och bästa ur laxen så är vildfångad lax bäst. Men odlad är bättre än ingen fisk alls.

Jag tycker så himla mycket om fisk. Speciellt på sommaren, då är jag, precis som de flesta andra sugen på lättare mat.

Jag kan dessutom gå ut på min lilla medelhavsbalkong och plocka örter. Storebror älskar lax och föredrar just den här receptet och jag får inte honom att äta någon annan sorts fisk riktigt heller.

Lax bakad i ugnen med färska örter

Lax är tacksamt att laga. Med färska örter, lite smör eller olivolja är den så god.
Course Middag
Cuisine Skandinavisk, Svensk
Prep Time 15 minutes
Cook Time 30 minutes
Servings 4 pers

Ingredients

  • 4 laxkotletter
  • 1 lime
  • 1 citron
  • 0,5 msk rosmarin
  • 1 msk citronmeliss
  • 1-2 klyftor vitlök
  • 1 msk mynta
  • 1 tsk flingsalt
  • 1 tsk vitpeppar
  • 4 msk olivolja

Instructions

  • Sätt ugnen på 220 grader.
  • Hacka örter och vitlök, blanda med olivolja och pressa ner lime och citronsaft. Gnid in laxen med marianden och låt stå och dra i 10-15 min.
  • Strö över peppar, flingsalt och lägg på skivad lax och lime.
  • In med fisken i ugnen i ca 20 minuter. Den får inte bli för torr. Jag brukar sätta ugnen på grill de sista 5-6 minuterna för att få en liten knaprig yta.
  • Servera med en sommarsallad eller kokt poatatis.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.