Efterrätt,  mjuka kakor & bullar,  Sommar

Citron och Nutella cupcakes

Cupcakes, dessa små ljuvliga bakelser. Jag älskar dem alla dagar på året, och nationaldagen var inget undantag.Vårt lilla citronträd har börjat bära frukt och det var dags att skörda dem.

Vi tänkte först fira dagen med kompisar ute i det fria och grilla lite. Men dessa stadsråttorna tyckte det var för blåsigt och lite för kallt. När det till och med är kallt på vår lilla oas, då är det inneaktiviteter som gäller. Det bådar just nu gott inför stundande sommar, ehmm. 

Det finns lite olika instruktioner kring huruvuda man ska äta av ett nyinköpt träd eller inte. Citroner besprutas ganska hårt, hur pass hårt är olika från olika plantskolor. Det står oftast på krukan om de är ätbara eller inte. Men oavsett, tvätta dem ordentligt. Skördeår två bör de vara giftfria. Min ena planta har jag nu haft i många år och den andra är ny.

Jag gjorde citroncupcakes med både citronfrosting och nutella frosting. Alltså ni förstår! Cupcaksen försvann i ett nafs. Jag har provat oändligt många recept på cupcakes. Det recptet jag gillar bäst är, Roy Fares, från hans bakbok, Sweet!

Citroncupcakes – 12 st

Du behöver till smeten:

110 gr mjukt smör (låt det ligga framme en stund i rumstemperatur)

2 dl kokossocker 

2 ägg (också rumstempererade)

3 1/2 dl vetemjöl

2 tsk bakpulver

2 tsk vaniljpulver

1 1/2 dl mjölk

rinrivet skal av en citron 

Du behöver till citronfrosting:

Rivet skal av en 1/2 citron 

1 msk citronsaft

80 gr mjukt smör

100 gr philadelphia

2 dl florsocker

Du behöver till nutellafrosting:

Samma som ovan, men utan citronskal och citronsaft

100 gr nutella

Så här gör du cupcakes:

Sätt ugnen på 180 grader och riv citronskal fint. Blanda ihop de trorra ingridienserna i en bunke och ställ undan. Vispa ihop smör och socker, så det blir fluffigt och vitt. Vispa ner ett ägg i taget, och vispa försiktigt så att det inte skär sig. Vispa ner mjölblandningen till hälften, och vispa sedan försiktigt ner hälften av mjölken. Vispa sedan ner den andra hälften av mjölblandningen och mjölken. Avsluta med finrivet citronskal. 

Finast cupcakes får du om du använder dig av en muffinsplåt. Fyll muffinsplåten med cupcakesformar och fyll med smet till 75%. Skjuts in i ugnen i ca 20 minuter. 

Så här gör du frosting:

Vispa smör, philadelphia, florsocker och citronsaft och skal samman. När du gör nutellafrostingen gör du på samma sätt, men tar bort citron och tillsätter nutella. 

Låt cupcaksen svalna helt innan du dekorerar dem. 

TIPS:

Använd dig av rumsvarma ingridienser,  det blir luftigare smet då. 

Om du använder dig av en slickepott eller liknande för att vispa ner mjölblandningen blir cupcaksen lättare. Vispar du för snabbt kan de bli lite sega.

Om frostningen blir lös, tillsätt mer florsocker. 

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Granskning av kommentarer är aktiverat. Det kan ta lite tid innan din kommentar visas.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.