Kanelbullar med äpple
Caroline Vass
saftiga bullar fyllda med smör, rivna äpplen och kanel. De smakar lika gott dagen efter med. Om du har några kvar
Förberedelser 10 minuter minuter
Tillagningstid 8 minuter minuter
Jäsning 1 timme t 40 minuter minuter
Måltid Dessert, efterrätt, fika
Kök Skandinavisk
- 2 tsk malen kardemumma
- 3 dl mjölk
- 50 gr jäst
- 1 st ägg
- 0,5 tsk salt
- 1,5 dl socker
- 12 dl vetemjöl
- 150 gr smör
Fyllning
- 200 gr smör
- 2-3 st rivna äpplen
- 2 tsk kanel
- 2 msk socker
- 1,5 tsk malen kardemumma
- 1 knivsudd salt
Börja med att värma mjölken till ca 37 grader (kroppstemp.) tillsammans med kardemumma.
Smula jästen och lös upp med den uppvärmda mjölken, tillsätt socker och blanda.
Vispa i ägg, salt och lite mjöl i taget. När du har blandat i ca hälften av mjölet, klicka i smöret samtidigt som du knådar degen.
Blanda sedan i andra hälften av mjölet. Täck med en ren kökshandduk och låt jäsa i en timme.
Sätt ugnen på 200 C/varmluft.
Gör under tiden fyllningen. Riv äpple och krama ur saften.
Blanda med mjukt smör, kanel, kardemumma och salt.
Kavla ut degen till en rektangel. Bre fyllningen över hela.
Rulla ihop till en rulle på långsidan och skär dem i 3-4 cm bitar. Lägg i formar och jäs under en handduk i ca 40 min.
Baka i mitten av ugnen i ca 8 min.
Keyword apples, kanel, kanelbullens dag