Go Back Email Link
pizza som dessert

Dessert pizza

Caroline Vass
Förberedelser 6 minuter
Tillagningstid 8 minuter
Portioner 2 pizzor

Ingredienser
  

Pizzadeg

  • 10 g Jäst
  • 1.5 dl Vatten fingervarmt
  • 1 tsk Honung
  • 1 nypa Salt
  • 1,5 msk Olivolja
  • 3-4 dl Vetemjöl för glutenfrtt går det utmärkt att byta ut mot bananmjöl alternativt rismjöl.

Mascarponesås

  • 120 gr mascarponeost
  • 1 msk rivet citronskal
  • 2 msk citron juice
  • 2 msk honung
  • 1 knivsudd salt

Topping

  • 2-3 msk riven choklad
  • 2 dl Jordgubbar
  • 1 handfull Mynta

Instruktioner
 

  • Börja med att lösa jästen i vattnet.
  • Tillsätt resterande ingredienser och lite mjöl i taget.
  • Arbeta ihop en smidig deg och låt jäsa under bakduk i 1 h.
  • Sätt ugnen på 250°C.
  • Dela degen i två delar och tryck ut varje till en pizza.
  • Grädda mitten av ugnen i ca 6-8 minuter.
  • Bre mascarponesås ovanpå, strö över riven choklad och toppa med jordgubbar och mynta

Mascarponesås

  • Riv citronskal och pressa citronjuice. Vispa ihop det med mascarponeosten och rör i honung och salt. Låt det vila i kylskåp medan pizzan jäser.

Anteckning

Om man vill äta glutenfritt har jag experimenterat med bananmjöl. Det är gjort på gröna bananer. Det har en liten underton av banan, men smakar inte som om du äter banan plus vad du än gör. Till dessert pizzan smakar det ljuvligt. Du använder samma proportioner som vanligt mjöl.