Go Back Email Link
Äppelkaka med mandel

Saftig äppelkaka med mandel

Caroline Vass
Underbart saftig och smakrik äppelkaka med mandel
Förberedelser 10 minuter
Tillagningstid 20 minuter
Portioner 6 port

Equipment

  • 1 springform 20 cm eller 1 brödform2 lit
  • 1 ark bakplåtspapper

Ingredienser
  

  • 75 gr mjukt smör
  • 1 ägg
  • 1 dl mjöl
  • 1 dl créme fraiche
  • 1,5 tsk bakpulver
  • 1 tsk vaniljpulver
  • 1 dl strösocker
  • 1 dl muskovadosocker

Fyllning:

  • 2 äpplen
  • 1 msk smör
  • 3 msk farinsocker
  • 1 tsk salt
  • 1 kryddmått malen kardemumma

Instruktioner
 

  • Ta ut alla ingredienser minst 30 min innan du börjar att baka. Detta för att det ger bäst resultat om allt är rumstempererat.
  • Börja med att värma ugnen till 180C/varmluft.
  • Tvätta äpplena och tärna äpplena grovt.
  • Hetta upp en stekpanna på medelhög värme och fräs äpplena i smör, farinsocker, salt och kardemumma. Ca 5 min. Lägg åt sidan.
  • Mixa mjöl och bakpulver i en skål och ställ åt sidan.
  • Vispa smör, strösocker, muskovadosocker och vaniljpulver pösigt och mjukt.
  • Tillsätt créme fraiche och vispa, tillsätt mjölmixen och ägget.
  • Klä en bakform med bakplåtspapper och fyll med smeten. Tillsätt sedan äpplena. (Du kan ta med lite vätska som finna i pannan, men inte för mycket för att då blir kakan ev för lös.) Peta ner äpplena lite i smeten.
  • Baka i mitten av ugnen i ca 18-20 min. Kakan ska vara lite lös i mitten när du tar ut den. Låt den svalna innan du serverar den med exemelvis vispad grädde, eller vaniljglass.
  • Servera med lätt vispad grädde eller vaniljglass