Go Back Email Link
saffransbullar med mandelmassa

Saffransbullar med mandelmassa

Caroline Vass
Saftiga, mjuka och goda saffransbullar fyllda med mandelmassa.
Förberedelser 20 minuter
Tillagningstid 20 minuter
Jäsning 1 timme 30 minuter
Total tid 2 timmar 10 minuter
Måltid efterrätt, fika
Kök Skandinavisk
Portioner 24 bullar

Ingredienser
  

  • 50 gr jäst
  • 5 dl mjölk
  • 1 gr saffran
  • 1 dl strösocker
  • 11-12 dl vetemjöl
  • 0.5 tsk salt

Fyllning

  • 150 gr mandelmassa
  • 120 gr rumsvarmt smör
  • 2 tsk vaniljsocker

Till gräddning

  • 1 ägg uppvispat
  • 2-3 msk mandelspån
  • 2-3 msk pärlsocker

Instruktioner
 

  • Värm mjölk och saffran till 37°. Smula sönder jästen i en bunke och rör ut i lite av degvätskan. Tillsätt resten av degvätskan, socker, saffran och salt. Tillsätt mjölet och klickar av smöret lite i taget under omrörning.
  • Arbeta degen blank och följsam, ca 10 min. Det ska vara lite kladdig, men inte kletig. Täck med ren kökshandduk och låt jäsa till dubbel storlek, ca 1 timme.
  • Sätt ugnen på 200°. Blanda mandelmassan med smör och vaniljsocker. Stjälp upp degen på bänken och dela i två lika delar. Kavla ut tunt, en del i taget, på mjölat bakbord till en rektangel, degen får inte fastna i bänkskivan.
  • Bred ut hälften av smörkrämen på degen och rulla ihop från långsidan. Skär rullen i ca 12 bitar och lägg ner bullarna med lite mellanrum i en smord form 20x15 cm. Låt jäsa ytterligare 20–30 min (gärna nära ugnen eller där det är varmt).
  • Gör likadant med den andra degen och resten av smörkrämen. Pensla med lättvispat ägg och strö över mandelspån och pärlsocker. Grädda mitt i ugnen ca 20 min. Låt svalna.
Keyword advent, bullar, jul, saffran