Saffransbullar med mandelmassa
Caroline Vass
Saftiga, mjuka och goda saffransbullar fyllda med mandelmassa.
Förberedelser 20 minuter minuter
Tillagningstid 20 minuter minuter
Jäsning 1 timme t 30 minuter minuter
Total tid 2 timmar t 10 minuter minuter
Måltid efterrätt, fika
Kök Skandinavisk
- 50 gr jäst
- 5 dl mjölk
- 1 gr saffran
- 1 dl strösocker
- 11-12 dl vetemjöl
- 0.5 tsk salt
Fyllning
- 150 gr mandelmassa
- 120 gr rumsvarmt smör
- 2 tsk vaniljsocker
Till gräddning
- 1 ägg uppvispat
- 2-3 msk mandelspån
- 2-3 msk pärlsocker
Värm mjölk och saffran till 37°. Smula sönder jästen i en bunke och rör ut i lite av degvätskan. Tillsätt resten av degvätskan, socker, saffran och salt. Tillsätt mjölet och klickar av smöret lite i taget under omrörning.
Arbeta degen blank och följsam, ca 10 min. Det ska vara lite kladdig, men inte kletig. Täck med ren kökshandduk och låt jäsa till dubbel storlek, ca 1 timme.
Sätt ugnen på 200°. Blanda mandelmassan med smör och vaniljsocker. Stjälp upp degen på bänken och dela i två lika delar. Kavla ut tunt, en del i taget, på mjölat bakbord till en rektangel, degen får inte fastna i bänkskivan.
Bred ut hälften av smörkrämen på degen och rulla ihop från långsidan. Skär rullen i ca 12 bitar och lägg ner bullarna med lite mellanrum i en smord form 20x15 cm. Låt jäsa ytterligare 20–30 min (gärna nära ugnen eller där det är varmt).
Gör likadant med den andra degen och resten av smörkrämen. Pensla med lättvispat ägg och strö över mandelspån och pärlsocker. Grädda mitt i ugnen ca 20 min. Låt svalna.
Keyword advent, bullar, jul, saffran