Go Back Email Link
glutenfri chokladkaka

Glutenfri chokladkaka med jordgubbskräm

Caroline Vass
Underbart krämig kladdkaka utan både socker och gluten
Förberedelser 15 minuter
Måltid efterrätt
Kök Skandinavisk

Equipment

  • Visp
  • Slickepott
  • Kastrull
  • Skålar

Ingredienser
  

  • 4 Ägg
  • 0,5 dl Stevia man kan också utesluta det helt
  • 200 gr Mörk choklad
  • 200 gr Smör
  • 2 msk Vispgrädde
  • 2,5 dl Mandelmjöl
  • 2 msk Rivet citronskal
  • 0,5 dl Citronsaft

Jordgubbskräm

  • 4 dl Vispgrädde
  • 4 dl Jordgubbar plus en handfull extra som dekoration
  • 1-2 tsk Vaniljpulver
  • 1 knivsudd Salt

Instruktioner
 

  • Sätt ugnen på 180 °C.
  • Börja med att separera äggen. Vispa äggvitorna till hårt skum och ställ åt sidan.
  • Under tiden smälter du smör och mörk choklad ovanför ett vattenbad. Rör ner grädden i chokladsmeten och låt stå.
  • Vispa ihop äggula och stevia, tills det blir fluffigt och ljusgult.
  • Vänd ihop chokladsmeten med äggulesmeten och vänd sedan ner äggvitorna. Till slut vänder du ner mandelmjöl. Häll smeten i liten springform med bakplåtspapper fäst i botten.
  • Grädda i mitten av ugnen i ca 20-25 minuter.
  • Låt kallna i kylskåp några timmar.

Jordgubbskräm

  • Skölj och snoppa jordgubbarna och koka upp dem i lite vanilj och salt. Du kan tillsätta socker/stevia om du tycker att det blir för surt.
  • Jag lät mina jordgubbar stå i grädde över natten för en riktigt fyllig smak. Annars tillsätter du bara ca 1 dl grädde i kastrullen med jordgubbarna och går till nästa steg.
  • Låt jordgubbarna puttra tills de är mjuka och du kan mosa sönder dem med en träslev.
  • Koka upp igen i ca 4-5 min och låt svalna. Jordgubbskrämen bör tjockna lite.
  • Vispa grädde tills det blir fluffigt och vänd ihop med jordgubbskrämen.
  • Täck toppen av kakan med jordgubbskrämen och toppa med färska jordgubbar. Ställ in i kylen tills den ska serveras.

Anteckning

Kakan ska vara lös i mitten när du tar ut den. Jag har spelat in en video på hur min brukar vara. 
Om man vill kan man givetvis använda vanligt strösocker. Använd då samma proportioner. Jag har inte använt andra typer av sötningsmedel så jag vet inte hur det smakar eller vilka proportioner man ska använda. 
 
Blir krämen lite för lös kan du använda antingen maizena eller lite rismjöl om du kan äta det. Det behöver inte vara helt tjockt, bara tillräckligt för att kunna blandas med grädde och inte bli rinnig. 
Keyword chokladkaka, glutenfritt, lchf, mandelmjöl, sockerfritt