Go Back Email Link
+ servings
rabarberrutor

Rabarberrutor

Ljuvliga rutor med löfte om att sommaren är på gång.
Förberedelser: 20 minuter
Tillagningstid: 45 minuter
Måltid: Dessert, efterrätt
Kök: Svensk
Keyword: berså, jordugubbar, rabarber
Portioner: 24 st
Författare: Caroline Vass

Ingredienser

Kräm

  • 300 gr rabarber
  • 250 gr jordgubbar går att byta mot hallon
  • 5 msk apelsinsaft går att byta mot citron
  • 2 dl florsocker går att byta mot annan typ av socker också
  • 2-4 msk maizena

Kaka

  • 2,5 dl råsocker går att byta mot vanligt strösocker
  • 2 st ägg
  • 250 gr smör mjukt
  • 2 dl matgrädde går att byta mot 1,5 dl mjölk
  • 7,5 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 0,5 tsk salt

Smultopping

  • 30 gr smör mjukt och rumsvarmt
  • 1 dl florsocker går att byta mot vanligt socker
  • 4 msk riven kokos går att utesluta
  • 0,75 dl mjöl
  • 1 knivsudd salt

Instruktioner

  • Börja med att sätta ugnen på 180 C° varmluft och lägg bakplåtspapper i en ugnsfast form. (ca 20x30 cm)
  • Tvätta och ansa rabarbern och jordgubbarna. Skär rabarbern i ca 2 cm tjocka bitar och lägg i en kastrull tillsammans med jordgubbar och apelsinsaft.
  • När det börjar puttra, tillsätt socker och låt det koka upp. När det kokar tillsätter du maizena och låt det sedan sjuda i några minuter. (tills krämen tjocknar.)
  • Ställ krämen åt sidan och låt svalna. (Den behöver inte vara kall när du ska använda den.)
  • Börja med att blanda mjöl, bakpulver och salt i en bunke och ställ åt sidan.
  • Vispa ägg och socker krämigt och vitt. Tillsätt smöret.
  • Vispa i mjölk och ta nu en slickepott och vänd i mjölblandningen. Blanda tills du får en tjock smet.
  • Knip ihop smultoppingen. Smör, florsocker, salt och kokos. Tills du har en smuldeg.
  • Bred hälften av smeten i formen och på med krämen. Försök att bre ett jämnt lager över hela smeten. Klicka ut resten av smeten över krämen till du har ett jämnt lager. Toppa med smulorna.
  • Baka i mitten av ugnen i ca 45 minuter.
Tried this recipe?Let us know how it was!