Go Back Email Link
rabarberrutor

Rabarberrutor

Caroline Vass
Ljuvliga rutor med löfte om att sommaren är på gång.
Förberedelser 20 minuter
Tillagningstid 45 minuter
Måltid Dessert, efterrätt
Kök Svensk
Portioner 24 st

Ingredienser
  

Kräm

  • 300 gr rabarber
  • 250 gr jordgubbar går att byta mot hallon
  • 5 msk apelsinsaft går att byta mot citron
  • 2 dl florsocker går att byta mot annan typ av socker också
  • 2-4 msk maizena

Kaka

  • 2,5 dl råsocker går att byta mot vanligt strösocker
  • 2 st ägg
  • 250 gr smör mjukt
  • 2 dl matgrädde går att byta mot 1,5 dl mjölk
  • 7,5 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 0,5 tsk salt

Smultopping

  • 30 gr smör mjukt och rumsvarmt
  • 1 dl florsocker går att byta mot vanligt socker
  • 4 msk riven kokos går att utesluta
  • 0,75 dl mjöl
  • 1 knivsudd salt

Instruktioner
 

  • Börja med att sätta ugnen på 180 C° varmluft och lägg bakplåtspapper i en ugnsfast form. (ca 20x30 cm)
  • Tvätta och ansa rabarbern och jordgubbarna. Skär rabarbern i ca 2 cm tjocka bitar och lägg i en kastrull tillsammans med jordgubbar och apelsinsaft.
  • När det börjar puttra, tillsätt socker och låt det koka upp. När det kokar tillsätter du maizena och låt det sedan sjuda i några minuter. (tills krämen tjocknar.)
  • Ställ krämen åt sidan och låt svalna. (Den behöver inte vara kall när du ska använda den.)
  • Börja med att blanda mjöl, bakpulver och salt i en bunke och ställ åt sidan.
  • Vispa ägg och socker krämigt och vitt. Tillsätt smöret.
  • Vispa i mjölk och ta nu en slickepott och vänd i mjölblandningen. Blanda tills du får en tjock smet.
  • Knip ihop smultoppingen. Smör, florsocker, salt och kokos. Tills du har en smuldeg.
  • Bred hälften av smeten i formen och på med krämen. Försök att bre ett jämnt lager över hela smeten. Klicka ut resten av smeten över krämen till du har ett jämnt lager. Toppa med smulorna.
  • Baka i mitten av ugnen i ca 45 minuter.
Keyword berså, jordugubbar, rabarber