Go Back Email Link
tiramisú

Klassisk tiramisú

Caroline Vass
Klassisk Italiensk dessert med mascarpone ost
Kylskåpet 1 timme 30 minuter
Måltid Dessert
Kök italienskt
Portioner 8 pers

Ingredienser
  

  • 500 gr mascarponeost
  • 5 msk strösocker
  • 3 dl vispgrädde
  • 4 st ägg äggulan
  • 200 gr savoiardikex
  • 1.5 msk kahlúa
  • 4 msk svart kaffe
  • 1 msk kakao

Instruktioner
 

  • Blanda grädden med 1 msk socker i en djup bunke. Vispa grädden ganska hårt.
  • Separera äggulan från äggvita. Spara äggulorna och blanda med resten av sockret i en stor bunke. Rör ner mascarponeosten och vispa till en fast konsistens.
  • Vänd ner grädden i marscarpone blandningen och rör försiktigt samman.
  • Blanda espresso med kahlúa och florsocker.
  • Lägg ett lager (ca 12 st) kex i botten av en medelstor form med hög kant.
  • Droppa försiktigt kexen i kaffeblandningen. Vänd 1 sekund på varje sida. Det ska inte bli för mycket vätska för att desserten inte ska bli för blöt.
  • Bred hälften av mascarpone blandningen som ett lager över kexen.
  • Gör om samma moment igen med kex och vätska för att skapa ett nytt lager. Avsluta med ett lager mascarpone bladning.
  • Låt formen stå minst 1,5 timme i kylskåpet innan den serveras.
  • Pudra över kakao och servera i bitar.