Go Back Email Link
överraskningstårta

Påskens färgglada överraskningstårta

Caroline Vass
Förberedelser 1 timme
Tillagningstid 10 minuter
Portioner 12 pers

Ingredienser
  

  • 187 gr smör plus lite extra till formarna
  • 350 ml mjölk eller havre mjölk
  • 7 st ägg
  • 300 gr socker
  • 2 st citroner
  • 3 tbs bakpulver
  • 6,5 dl vetemjöl
  • 210 gr riven kokosnöt plus lite till aluminiumformarna
  • 1,5 tbs vaniljpulver
  • rosa geléfärg jag använde wiltons
  • lila geléfärg
  • Fyllning
  • 400 gr färskost
  • 150 gr smör
  • 100 gr florsocker
  • 2 tsk citronsaft
  • 1 tsk citronskal
  • 300 gr chokladägg
  • Runt kakan
  • 300 g vit choklad
  • 400 ml vispad grädde
  • rosa och lila geléfärg

Instruktioner
 

  • Sätt ugnen på 175 grader varmluftsugn.
  • Smörj aluminiumformarna med smör och strö kokos en väldigt tunt lager med kokos i formarna.
  • Smält smör och tillsätt mjölken. Låt svalna.
  • Vispa ägg med sockret tills det är tjockt, vitt och krämigt.
  • Blanda mjöl, bakpulver, vaniljpulver, kokosflingor i en annan skål.
  • Vänd försiktigt ner mjölblandningen i äggblandningen.
  • Om du ska använda karamell färg, följ detta steg: Blanda färgerna för att få färgerna du vill ha i en liten vit skåla (så att du ser nyanserna bättre. Tänk också på att karamellfärg kan göra att smeten blir mer rinnande. Så ta det försiktigt.)
  • Dela smeten upp smeten i 6 olika bunkar. Blanda i geléfärg.
  • Häll smeten i formarna och baka i mitten av ugnen i ca 10 minuter. Låt kakorna svalna efter att ha tagit dem ur ugnen.
  • Frosting
  • Smält chokladen över vattenbad. Extra då viktigt då vit choklad bränns lättare. Blanda lite då och då.
  • Vispa grädden hårt och blanda det försiktigt med smält choklad.
  • Fyllning
  • Blanda färskost, florsocker och smör tills det är slätt och fluffigt.
  • Tillsätt citronskal och citronsaft.
  • Blanda ihop frostingen med gelé eller karamell färg i fyra olika bunkar.
  • Så här monterar du ihop tårtan:
  • Börja med att sprida fyllningen på varje tårtbotten och gör ett runt hål i mitten av varje tårtbotten. (använd exempelvis en rund kakform) Gör detta på alla lager utom den översta.
  • Fyll hålet med chokladägg och lägg på den översta tårtbotten.
  • Ställ tårtan i kylskåpet i ca 10-15 minuter för att låta den stelna lite.
  • Frosta tårtan i ombré stil. Börja med det ljusa på toppen för att gradvis öka i färg. Lättast är att spritsa en rand av varje färg runt tårtan och “sudda” ut färgen med en degskrapa av plast.