Go Back Email Link
fisksoppa med saffran

Fisksoppa med saffran

Caroline Vass
En fantastisk sammetslen soppa full med havssmaker.
Förberedelser 15 minuter
Tillagningstid 30 minuter
Måltid Middag, Soppa
Kök Svensk
Portioner 6 pers

Equipment

  • Le Creuset gjutjärnsgryta

Ingredienser
  

  • 0,5 dl olivolja
  • 1-2 st shalottenlök
  • 1 st fänkål
  • 1-2 st morötter
  • 1-2 st tomater
  • 1 tsk cayennepeppar
  • 1,5 tsk oregano
  • 1 tsk timjan
  • 2 tsk saffran
  • 2 tsk flingsalt
  • 2 msk skaldjursfond
  • 120 gr torsk
  • 100 gr lax
  • 60 gr räkor
  • 3 msk dill
  • 600 ml vatten
  • 4 dl grädde

Instruktioner
 

  • Börja med att ansa och hacka lök och fänkål. Skala morötterna och skär dem i större bitar. Tärna tomaterna.
  • Hetta under tiden upp oljan (värm oljan gradvis) och fräs grönsakerna tills de är lite gyllene och mjuknat något. Tillsätt lite av vattnet, ca 1-3 dl och tillsätt kryddorna. Låt det bubbla i några minuter.
  • Tillsätt skaldjursfond och grädde. Låt det småputtra. Häll över mer vatten efter önskad krämighet. Blir den för vattning kan man med fördel reda med potatismjöl.
  • Tills sist tärna fisken och låt den koka i soppan i ca 15 min. Tillsätt räkor och hackad dill. Låt puttra i ca 5-10 min.

Anteckning

Om soppan ska ha mer krämighet tillsätt potatismjöl. Blanda potatismjöl i lite vatten eller eventuellt grädde och rör ner. 
Smaka av i slutet för att känna av kryddning.
Kan serveras med en matsked smetana. 
Keyword fisk, klimatsmart, krämig, saffran, soppa