Fisksoppa med saffran
Caroline Vass
En fantastisk sammetslen soppa full med havssmaker.
Förberedelser 15 minuter minuter
Tillagningstid 30 minuter minuter
Måltid Middag, Soppa
Kök Svensk
- 0,5 dl olivolja
- 1-2 st shalottenlök
- 1 st fänkål
- 1-2 st morötter
- 1-2 st tomater
- 1 tsk cayennepeppar
- 1,5 tsk oregano
- 1 tsk timjan
- 2 tsk saffran
- 2 tsk flingsalt
- 2 msk skaldjursfond
- 120 gr torsk
- 100 gr lax
- 60 gr räkor
- 3 msk dill
- 600 ml vatten
- 4 dl grädde
Börja med att ansa och hacka lök och fänkål. Skala morötterna och skär dem i större bitar. Tärna tomaterna.
Hetta under tiden upp oljan (värm oljan gradvis) och fräs grönsakerna tills de är lite gyllene och mjuknat något. Tillsätt lite av vattnet, ca 1-3 dl och tillsätt kryddorna. Låt det bubbla i några minuter.
Tillsätt skaldjursfond och grädde. Låt det småputtra. Häll över mer vatten efter önskad krämighet. Blir den för vattning kan man med fördel reda med potatismjöl.
Tills sist tärna fisken och låt den koka i soppan i ca 15 min. Tillsätt räkor och hackad dill. Låt puttra i ca 5-10 min.
Om soppan ska ha mer krämighet tillsätt potatismjöl. Blanda potatismjöl i lite vatten eller eventuellt grädde och rör ner.
Smaka av i slutet för att känna av kryddning.
Kan serveras med en matsked smetana.
Keyword fisk, klimatsmart, krämig, saffran, soppa