Go Back Email Link
vaniljbullar

Vaniljbullar med socker

Caroline Vass
Den klassiska vaniljbullen med en klick vanlijkräm i mitten och socker runt hela är mångas favorit. Här kommer den i nya smaker. En med hasselnötskräm, en med citron, blåbär och vallmo och en med hallon. Det är bara att smaka sig igenom vilken som blir din favorit.
Förberedelser 35 minuter
Tillagningstid 7 minuter
Måltid Söta bullar
Kök Svensk
Portioner 20 bullar

Ingredienser
  

Vetedeg

  • 30 gr jäst
  • 12 dl vetemjöl
  • 3 dl standardmjölk rumsvarmt
  • 3 dl strösocker
  • 150 gr smör rumsvarmt
  • 1 ägg rumsvarmt
  • 1,5 tsk salt
  • 2 tsk malen kardemumma

vaniljkräm

  • 5 dl mjölk
  • 1 st vaniljstång
  • 1,5 dl strösocker
  • 3 st äggulor
  • 40 gr majsstärkelse
  • 50 gr smör

Instruktioner
 

Vetedeg

  • Värm mjölken till ca 37 grader och smula ner jästen i en bunke. Häll över mjölken och lös upp jästen.
  • Blanda i resten av ingredienserna och knåda i ca 10 min. Degen ska bli slätt och vara ganska så kladdig fortfarande.
  • Låt degen jäsa i ca 30 min och se till att det inte är drag i rummet. Täck över den med en ren kökshandduk.
  • Dela degen i ca 20 st lika stora bitar. Knåda dem till runda släta bullar och lägg bullarna på bakplåtspapper. Låt jäsa i ytterligare 30 minuter.
  • Ställ ugnen på 200 grader C/varmluft.

Vaniljkräm

  • Dela vaniljstången på längden och skrapa ut vaniljfröna. Lägg fröna och vaniljstången i mjölk och hälften av sockret. Koka upp.
  • Ta av från värmen och låt stå i ca 10 minuter.
  • Ta en bunka och vispa ihop resten av sockret, maizena och äggulorna.
  • Häll försiktigt i det i det varma mjölken under omrörning och låt det koka upp.
  • Tillsätt smöret, ta upp vaniljstången och låt svalna.
  • Spritsa ner vaniljkräm i de färdigjästa bullarna.
  • Gör ett hål i mitten av bullarna och spritsa ner vaniljkräm, hasselnötskräm, hallon och/eller lemoncurd.
  • Grädda i mitten av ugnen på 210 grader i 5-7 minuter.
  • Dra av från plåten och låt svalna lite. Pensla med smält smör och doppa i socker.