Kräftsoppa med lax
Caroline Vass
Krämig och utomordentlig god kräftstjärtsoppa med lax och fänkål.
Förberedelser 15 minuter minuter
Tillagningstid 25 minuter minuter
Total tid 40 minuter minuter
Måltid Huvudrätt, Soppa
Kök Skandinavisk
- 600 gr Kräftstjärtar Man kan ta räkor också
- 150 gr Lax filé
- 3 msk olivolja
- 120 gr fänkål behöver inte vara exakt
- 1 st gullök
- 1 klyfta vitlök
- 2 msk tomat puré
- 3 msk hackad dill
- 2 msk fiskbuljong
- 600 ml vatten
- 0,5 tsk cayennepeppar
- 1 tsk malen svartpeppar
- 1 tsk flingsalt
Skala lök, vitlök och tärna båda två fint.
Rengör fänkålen och skiva den tunnt.
Hetta upp olivolja på mediumvärme i en tjockbottnad kastrull. Fräs fänkål, vitlök och lök mjukt tillsammans med tomatpuré. Lägg i laxen och fräs ca 5 min på varje sida.
Häll över hälften av vattnet. Tillsätt fiskbuljong och dill. Tillsätt resten av vattnet och låt det koka upp.
Koka i ca 15-20 min och låt det småputtra på låg-mediumvärme i ca 10 minuter till. Krydda under tiden med resterade kryddor.
Servera i en skål och toppa med kräftstjärtar och färsk dill.
Om du har tid och vill ha mer djup i smaken kan du koka räkor eller kräftskal med fänkål, lök, vitlök och hälften av vattnet i cirka 40 minuter. Ta sedan ut skalen innan du följer resten av receptinstruktionerna.
Du kan byta kräftor efter räkor om du vill.
Keyword dill, fänkål, fisk, kräftstjärt, lax, salmon