Go Back Email Link
kanelbullar

Kanelbullar

Caroline Vass
Smöriga och härliga kanelbullar.
Förberedelser 10 minuter
Tillagningstid 8 minuter
Jäsningstid 1 timme 20 minuter
Måltid bullar, fika, Söta bullar, söta degar
Kök Svensk
Portioner 20 bullar
Kalorier 400 kcal

Ingredienser
  

Deg

  • 50 gr färsk jäst
  • 2,5 dl mjölk kan bytas ut mot plantbaserad variant
  • 9,5 dl vetemjöl
  • 0,5 tsk salt
  • 1 tsk malen kardemumma
  • 1 tsk malen kanel
  • 1,5 dl brunt socker
  • 2 ägg en till pensling
  • 120 gr rumsvarmt smör

Kanelfyllning

  • 160 gr mjukt smör
  • 1,5 dl socker
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 30 gr malen kanel

Glasyr

  • 1 dl florsocker
  • 3-4 msk vatten

Instruktioner
 

  • Värm mjölken till 37 grader tillsammans med sockret.
  • Smula ner jästen i en buke och häll mjölken över och blanda tills jästen har lösts upp.
  • Blanda i salt, kardemumma, kanel och mjöl 1 dl i taget.
  • Blanda i ägg och smör. Använd degkroken på din köksassistent och blanda sakta tills smöret har lösts upp. Degen ska bli glansig och fin.
  • Lägg en ren kökshandduk över bunken och låt den stå på en varm plats. Framförallt där det inte är dragigt. Låt den jäsa i 30-40 min.

Mixa kanelfyllningen så länge, genom att mixa smör, kanel, vanilj och socker.

  • Dela degen i två och kavla ut i stora rektanglar ca 0,5 cm tjock deg. Bre ut fyllningen på respektive rektangel. Rulla ihop på långsidan.
  • Skär rullarna i 3-4 cm tjocka bullar. Låt dem jäsa under en kökshandduk i 30 min. Sätt ugnen på 220 grader varmluftsugn.
  • Vispa upp ett ägg och pensla bullarna och baka dem på en plåt i mitten av ugnen i ca 8-10 min.

Vispa ihop glasyr och ringla över bullarna.

    Anteckning

    Ha koll på bullarna, eftersom alla ugnar fungerar olika. Ta ut bullarna när ge är gyllene. Låt de svalna på ett galler.
    Keyword bullar, efterrätt, fika, kanel, kanelbullens dag, söt deg