Påsktårta
Efterrätt,  tårta,  Vår

Påsktårta – en tårta som överraskar

Påsken är räddad! Här kommer ett recept på en både en vacker och god påsktårta. Den här tårtan är inte bara god, den kommer garanterat att överraska dina gäster. Stora som små. Jag har använt mig av lila och rosa toner för att jag som barn av 80-talet tycker att det är snyggt. Men du kan använda vilka färger du själv vill. Den är inte jättesvår att baka, men den tar lite tid.

En färgglad dröm

Tårtan innehåller små söta chokladägg i mitten och blir en fin överraskning när du skär den för första gången. Fyllt med små färgglada ägg kommer alla att tycka om denna påsktårta.

Vi är förprogrammerade till att tycka om färg, även så denna.

Gillar du färg och tårta så finns det även en regnbågsfärgad version av denna, med ljuvlig frosting.

Så här gör du påsktårtan

Bottnarna blir färdiga snabbt, men låt de svalna helt innan du börjar fylla dem med kräm. Ett bra trick är att använda vita skålar när du ska färga både bottnar och frosting. Det visar färgblandningen bättre. Tänk också på att bottnarna blir lite ljusare när de har bakats klart. Så om du vill ha starka färger, använd lite mer färg än vad du tror att du behöver.

När du sedan ska frosta tårtan börja med den färgen du ska ha på toppen. Förslagsvis den ljusaste. Eftersom det blir lättare att få en gradient effekt om du först frostar helt tårtan i en ljus färg. För att sedan ta ett varv av varje färg med en palett.

Beroende på storleken på din ugn kan du kanske få plats med alla 6 formar i en gräddning. Får du inte det, dela upp dem i omgångar. Exempelvis 3 st åt gången.

Om du vill ha fågelbo som dekoration, hittar du receptet på det här. Annars är det fint att ha som den är, eller ha några chokladägg i mitten.

överraskningstårta

Påskens färgglada överraskningstårta

Caroline Vass
Förberedelser 1 timme
Tillagningstid 10 minuter
Portioner 12 pers

Ingredienser
  

  • 187 gr smör plus lite extra till formarna
  • 350 ml mjölk eller havre mjölk
  • 7 st ägg
  • 300 gr socker
  • 2 st citroner
  • 3 tbs bakpulver
  • 6,5 dl vetemjöl
  • 210 gr riven kokosnöt plus lite till aluminiumformarna
  • 1,5 tbs vaniljpulver
  • rosa geléfärg jag använde wiltons
  • lila geléfärg
  • Fyllning
  • 400 gr färskost
  • 150 gr smör
  • 100 gr florsocker
  • 2 tsk citronsaft
  • 1 tsk citronskal
  • 300 gr chokladägg
  • Runt kakan
  • 300 g vit choklad
  • 400 ml vispad grädde
  • rosa och lila geléfärg

Instruktioner
 

  • Sätt ugnen på 175 grader varmluftsugn.
  • Smörj aluminiumformarna med smör och strö kokos en väldigt tunt lager med kokos i formarna.
  • Smält smör och tillsätt mjölken. Låt svalna.
  • Vispa ägg med sockret tills det är tjockt, vitt och krämigt.
  • Blanda mjöl, bakpulver, vaniljpulver, kokosflingor i en annan skål.
  • Vänd försiktigt ner mjölblandningen i äggblandningen.
  • Om du ska använda karamell färg, följ detta steg: Blanda färgerna för att få färgerna du vill ha i en liten vit skåla (så att du ser nyanserna bättre. Tänk också på att karamellfärg kan göra att smeten blir mer rinnande. Så ta det försiktigt.)
  • Dela smeten upp smeten i 6 olika bunkar. Blanda i geléfärg.
  • Häll smeten i formarna och baka i mitten av ugnen i ca 10 minuter. Låt kakorna svalna efter att ha tagit dem ur ugnen.
  • Frosting
  • Smält chokladen över vattenbad. Extra då viktigt då vit choklad bränns lättare. Blanda lite då och då.
  • Vispa grädden hårt och blanda det försiktigt med smält choklad.
  • Fyllning
  • Blanda färskost, florsocker och smör tills det är slätt och fluffigt.
  • Tillsätt citronskal och citronsaft.
  • Blanda ihop frostingen med gelé eller karamell färg i fyra olika bunkar.
  • Så här monterar du ihop tårtan:
  • Börja med att sprida fyllningen på varje tårtbotten och gör ett runt hål i mitten av varje tårtbotten. (använd exempelvis en rund kakform) Gör detta på alla lager utom den översta.
  • Fyll hålet med chokladägg och lägg på den översta tårtbotten.
  • Ställ tårtan i kylskåpet i ca 10-15 minuter för att låta den stelna lite.
  • Frosta tårtan i ombré stil. Börja med det ljusa på toppen för att gradvis öka i färg. Lättast är att spritsa en rand av varje färg runt tårtan och “sudda” ut färgen med en degskrapa av plast.

Påsktårta
Påsktårta och fågelbo

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Recipe Rating




Granskning av kommentarer är aktiverat. Det kan ta lite tid innan din kommentar visas.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.