okategoriserat

Påskens fågelbo

Jag hade lite roliga påskrecept, som jag har längtat efter att prova. Men när lillebror började med att äta upp påskdekorationerna fick jag tänka om. Franska bakverk passar väl för alla tillfällen?

Jag älskar petit-chouer och vem kan i ärlighetens namn motstå dessa små älsklingar? Som det dessutom betyder på franska. Man kan fylla dessa små älsklingar med vad som helst, jag har använt mig av bara vispad grädde, citronkräm, hallonkräm och nutellakräm. Men just i detta receptet har jag använt mig av en fyllning på cream cheese och choklad samt smaksatt grädde. 

Du behöver: 

  • 100 gr smör
  • 3 dl vatten
  • 1/2 tsk salt
  • 1 tsk rörsocker
  • 2 dl siktat mjöl
  • 4 ägg

Så här gör du:

Börja med att sätta ugnen på 225 grader. Koka upp vattnet och tillsätt smör, salt och socker. Koka på låg värme tills smöret har smält. Dra ner värmen på minimum och sikta i mjölet. Viktigt att du siktar, för att annars finns det risk att det klumpar sig. Det blir inte gott då. Vispa tills smeten släpper från kanterna. Dra bort smeten från värmen och vispa i ett ägg i taget. Vispa snabbt som tusan, så du inte får äggröra på köpet. Smeten ska vara slät och fin. 

Spritsa sedan smeten på en plåt med bakplåtspapper. Tänk på att petit-chouer jäser till ungefär dubbel storlek, när de är i ugnen. Så håll litet avstånd mellan dem när du spritsar. (Var inte heller arg när du gör det, för dem blir inte fint spritsade=egen erfarenhet) 

Skjuts in i ugnen i ca 16-20 min. När de är gyllenbruna och puffiga så stäng av ugnen, öppna luckan och låt stå i ca 10 min. 

Fyll med valfri fyllning, efter att de har svalnat. 

Carolines fyllning:

  • 200 gr philadelphia
  • 200 gr smält mörk choklad eller Nutella
  • 1/2 tsk flingsalt
  • 0,5 vispad grädde

Så här gör du:

Smält chokladen över vattenbad, och låt svalna. Vispa grädden ganska hårt och vispa försiktigt ihop med Philadelphia och saltet. Vispa sedan försiktigt ner den smält choklad eller Nutella. För bara gräddfyllning, som du kan färga med valfri färg gör du på samma sätt. Minus chokladen då förstås. 

Nästa uppdrag var små fågelbon av kokos. Små söta korgar med chokladägg. Tydligen ska påskharen fylla pojkarnas påskägg med marsinpanägg. De var försvinnande goda. 

Du behöver:

  • 50 g smör
  • 2 ägg
  • 1 dl rörsocker
  • 5 1/2 dl kokosflingor
  • 1 dl riven mandelmassa (om man vill)

Så här gör du:

Börja med att sätta ugnen på 175 grader. Vispa ihop ägg och socker pösigt. Tillsätt kokosflingor, mandelmassa och smält smör. Låt det svälla i ca 10 min. Forma små bollar av det och smeta ut det i en muffinsplåt. Har man ingen sådan går det bra att använda muffinsformar. Tänk att det ska vara ungefär som vid ett pajskal, gör det så tunt som möjligt. 

Skjuts in i ugnen i ca 15 minuter. Låt fågelbona svalna helt innan du dekorerar. Jag hade chokladfyllning kvar och använde denna. Annars passar citronfyllning också påskens tema bra. 

Du hittar ett supergott recept på citronkräm här.

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Granskning av kommentarer är aktiverat. Det kan ta lite tid innan din kommentar visas.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.