kräftsoppa
Höst,  Säsong,  Sommar,  Soppor

Kräftsoppa med lax och fänkål – en soppa att njuta av

Letar du efter en utomordentligt delikat kräftsoppa att fira in det nya decenniet med? Då behöver du inte leta mer. Det här är det enda kräftsoppsreceptet du någonsin kommer att behöva.

Den är rik i smak, silkeslen och inte för tidskrävande att laga. Perfekt, så att du har tid att underhålla dina gäster eller dig själv under tiden som den kokar.

Skandinaviska smaker

Laxen ger ett visst djup till denna soppa och det gör också att soppan är mycket mer än en förrätt. Fänkål och dill gifter sig vackert och ger en underbar smakkombination. Det tillför inte bara smak, men även konsistens.

När du väl behärskar den här kräftsoppan kommer du att vilja göra den om och om igen.

Perfekt att göra dagen innan

Detta är verkligen en av mina favorit soppor att laga och att äta. Den är utsökt. Det är också ganska enkel att göra i förväg. Därmed är den perfekt att laga när ska ha gäster. De kan njuta av både dig som värdinna och av soppan.

Om du vill ha något mer krämig, har jag ett annat fisksopprecept till dig. Den tilltalar paletten fin fint.

Kräftstjärtar eller räkor

Jag använder förkokta kräftstjärtar för att göra kräftsoppa. Men om du vill, kan du använda hela kräftan eller vilken del du än vill. Jag tycker det är lättare att köpa en burk med förkokta kräftstjärtar av god kvalitet.

Jag tycker personligen att de smakar bättre. Om du vill kan du också använda räkor. Du gör soppan exakt på samma sätt, byt bara till räkor istället.

Gott nytt år och god matlagning!

Kräftsoppa med lax

Krämig och utomordentlig god kräftstjärtsoppa med lax och fänkål.
Förberedelser15 minuter
Active Time25 minuter
Total tid40 minuter
Måltid: Huvudrätt, Soppa
Kök: Skandinavisk
Keyword: dill, fänkål, fisk, kräftstjärt, lax, salmon
Yield: 4 Portioner
Författare: Caroline Vass

Materials

  • 600 gr Kräftstjärtar Man kan ta räkor också
  • 150 gr Lax filé
  • 3 msk olivolja
  • 120 gr fänkål behöver inte vara exakt
  • 1 st gullök
  • 1 klyfta vitlök
  • 2 msk tomat puré
  • 3 msk hackad dill
  • 2 msk fiskbuljong
  • 600 ml vatten
  • 0,5 tsk cayennepeppar
  • 1 tsk malen svartpeppar
  • 1 tsk flingsalt

Instruktioner

  • Skala lök, vitlök och tärna båda två fint.
  • Rengör fänkålen och skiva den tunnt.
  • Hetta upp olivolja på mediumvärme i en tjockbottnad kastrull. Fräs fänkål, vitlök och lök mjukt tillsammans med tomatpuré. Lägg i laxen och fräs ca 5 min på varje sida.
  • Häll över hälften av vattnet. Tillsätt fiskbuljong och dill. Tillsätt resten av vattnet och låt det koka upp.
  • Koka i ca 15-20 min och låt det småputtra på låg-mediumvärme i ca 10 minuter till. Krydda under tiden med resterade kryddor.
  • Servera i en skål och toppa med kräftstjärtar och färsk dill.

Anteckning

Om du har tid och vill ha mer djup i smaken kan du koka räkor eller kräftskal med fänkål, lök, vitlök och hälften av vattnet i cirka 40 minuter. Ta sedan ut skalen innan du följer resten av receptinstruktionerna.
Du kan byta kräftor efter räkor om du vill.
 

För mer tips och inspiration så följ mig gärna på Instagram!

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Recipe Rating




Granskning av kommentarer är aktiverat. Det kan ta lite tid innan din kommentar visas.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.